15 Eylül 2010 Çarşamba

Gebelikte Bitki Çayları Kullanımına Dikkat

Bitkisel çaylar ve şifalı otlar hayatımıza gireli çok oldu. Ancak içlerindeki etken maddeleri hala bilmiyoruz. Söz konusu bitki olunca her şey masum görünüyor. Oysa durum hiç de öyle değil. Özellikle hamileler ve çocuklarda fazla tüketilen bitki çayları ve bazı bitkiler ciddi sorunlara neden olabiliyor. Hamilelikte hangi çayları sık tüketmemek gerekir? Hangi çaylar ve bitkiler neye iyi gelir? Hamilelik döneminde şifalı ot ve bitki çayı kullanımı ile ilgili merak edilenleri sizler için araştırdık...

BİTKİ ÇAYLARI NE KADAR MASUM?
Bazı bitki çaylarının içindeki etken maddeler özellikle çocuklarda ve hamile kadınlarda sorunlara neden olabilir. İlaçların içerdikleri etken maddelerin her biri ve miktarları net olarak bilindiği halde bitki çaylarında bu maddelerin miktarı ve yoğunluğu kesin olarak saptanamıyor. Üstelik her köşe başında açılmış aktarlardan ya da büyük marketlerden bunları edinmek mümkün. Ama asıl sorun neye ihtiyacımız olup olmadığını bilmememiz. Bu konuda özel eğitim almış uzmanlara başvurmamız gerek. İlaç yerine bitkisel tedaviyi tercih ediyorsanız, mutlaka doktorunuza ya da bir uzmana başvurmalısınız.
2 FİNCANI GEÇMESİN...
Kadınlar rezene, zencefil, ıhlamur, papatya, kuşburnu, normal çay, yeşil çay ve meyve çaylarını özellikle hamilelik döneminde bulantıyı ve sıvı ihtiyacını gidermek ve sakinleşmek için kullanıyorlar. Ayrıca loğusalık döneminde süt üretimini arttırmak için papatya, ısırgan ve rezene sıklıkla kullanılıyor. Ancak bu çaylardan günlük tüketim miktarı 2 fincanı geçmemeli.
Adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi çaylar sıkça tüketildiğinde düşük yapma riskini, gebelikte kanama riskini ve rahim kasılmalarını arttırarak erken doğum yapma riskini yükseltebilir. Özellikle ahududu çayının doğum kasılmalarını başlatıcı etkisi yüzyıllardan beri biliniyor. Hatta ebeler bu çayı gecikmiş doğumları başlatmak için kullanmaya devam ediyor.
Fesleğen, biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kantaron, kediotu, oğul otu, aloe vera, karahindiba gibi bitkiler gebelik döneminde kullanıldıklarında erken doğum, gebelikte kanama ve düşük riskini artırma olasılıklarının bulunması ve bu nedenle kesinlikle uzak durulması gerekenler listesinde. Bazı bitkilerin aşırı kullanımda sakat doğuma yol açtıklarına dair bulgular bile var.
Kefir, eski bir ürün olsa da tıp dünyasına yeni girmeye başlamış bir içecek. Faydalı olduğu düşünülse de hamilelik döneminde kullanımı konusunda henüz kesin bir araştırma sonucu yok. Kesin olarak güvenliği kanıtlanmamış şifalı olduğu ileri sürülen ot ve bitkileri hamileliğinizin ilk ve son dönemlerinde tüketmemeniz yararlı olacaktır.
MUHAMMET TEKİN
(Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri)
HAMİLELİKTE UZAK KALINMASI GEREKEN BİTKİLER DE VAR!
“Hamilelik döneminde kullanılması faydalı olabilecek bitki ve bitkisel preparatlar şunlardır:

Elma ve elma kabuğu kompostosu: Hamilelikteki mide bulantısını ve mide yanmasını engeller.

Melisa çayı: Hamilelikteki sinirsel gerginlikler ve stres için kullanılabilir.

Acerola: Yüksek miktarda C vitamini ihtiva eder ve doğumu kolaylaştırıcı, düşük tehlikesini önlemede, rahmi güçlendirmede ve fazla kilo almayı engellemede kullanılır.

Lavanta yağı: Kasıklara giren kramplarınız için lavanta yağını öneririm. 5 damla lavanta yağını 1 bardak suya damlatın bir havlu veya beze emdirip sıkın ve kasıklara koyun 5 dakika bekleyin.

Hamilelikte yaşanan kansızlık için günde 3 adet hurma (hurma aynı zamanda folik asit ihtiva eder.), günde 2 adet havuç, keçiboynuzu- harnup pekmezi tüketilebilir.

Hamileliğiniz boyunca uzak kalmanız gereken bitkiler ise şunlar: Adaçayı, Sinameki, Maydanoz (aşırı kullanmamaya dikkat edin.), siyah çay, kahve ve acı baharatlar.”

HAMİLELERİN GÜVENLE TÜKETEBİLECEĞİ İÇECEKLER
Bu dönemde tüketimi en güvenli içecekler; su, taze meyve suları ve süttür. Sıcak içeceklerden süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekleri tercih edebilirsiniz. Prebiyotik bakteri içeren ürünler bu bakterilerin etkisiyle sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önlerler ve hamilelik döneminde de rahatlıkla kullanılabilirler.
Enerji içecekleri, alkol, tatlandırıcı içeren diyet içecekler ve gazlı (kola, gazoz gibi) içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Diyet içecek ve gıdaların içeriğinde ve suni tatlandırıcılarda bulunan aspartamdan ve, her ne kadar bebeğe zararlı olduğu kanıtlanmasa da tüm diyet ürünlerinden uzak durulmalıdır.

Gebelikte ve Hamilelikte Bitki Çayları Kullanımı

* Günümüzde insanlar bir çok problemin çözümü için doğal bitkisel yöntemleri tercih etmektedirler. Bir çok kişi enerjiyi arttırmak, hafızayı güçlendirmek için farklı bitkiler kullanmaktadır.Gebe iken bitki kökenli doğal ürünler bilinçli tüketilmelidir.

* Gebelik esnasında kullanılan bitkiler önemlidir.Birçok bitkisel ürün kullanımı gebelikte güvenli iken bazı bitkiler problemlere yol açar.Bu bitkilerin bir kısmı rahimde kasılmaya sebep olarak düşüklere dahi sebep olabilirler. Bazen ishal,bulantı,kusma ,tansiyon düşmesi gibi şikayetlere de sebep olan bu bitkisel çaylar kontrolsüz ve aşırı bir şekilde kullanılmamalıdır.

* Gebelikte bitkisel çayların kullanımında bir diğer tehlikesi de zararlı artıklar, böcek,toprak hatta kurşun gibi hijyenik olmayan maddeleri de içlerinde barındırabilmelerinden gelmektedir.Toplanma,saklama ve ambalajlama şartları her zaman hijyenik olmayabilen bu çaylar ancak doktorunuzun önerisi var ise alınmalıdır.

* Hamilelikte bitkisel çay içmek istiyorsanız böyle bir çayı alırken içeriğine iyi bakın. Bilmediğiniz,tanımadığınız ve özellikle ülkemizde olmayan bitkiler içeriyorsa tercih etmeyin.Limon, elma, ıhlamur, ahududu,portakal ,nane, karanfil,rezene,adaçayı, kuşburnu, keten tohumu gibi bilinen çayları aşırıya kaçmamak şartı ile içmenizde bir sakınca yoktur.

* Bilmediğiniz,tanımadığınız hiçbir bitkiyi ne çay olarak ne de yemeklerinizde tat arttırıcı olarak kullanmayın.

* Büyük bir kısmı rahim kasılması yapan bazı bitkilerin hem çay olarak hem de yemeklerde katkı olarak gebelikte kullanılması sakıncalıdır. Ülkemizde de bilinen zararlı bitki çayları, şifalı bitkiler in bazıları da şunlardır;

o Fesleğen

o Karanfil yağı

o Ardıç

o Aloe Vera

o Ginseng

o Melek otu

o Kafuriye

o Kimyon

o Rezene

o Yasemin

o Lavanta

o Safran

o Sinameki

17 Temmuz 2009 Cuma

Yeşil Çay ve Çeşitleri

*Japon Yeşil Çayları
o Gyokuro
o Matcha:bebek pudrası gibi toz halindedir, Japon seremonilerinin vazgeçilmez çayıdır.
o Sencha
o Kamairicha:Sencha çayından farkı üretim aşamasında yapraklar sıcak su buharı ile değil fırında şok soldurmaya sock tutulmuş olmalarıdır.
o Bancha:kaba çay, düşük kaliteli çaylardan yapılıp, niteliksiz olmasına karşın günlük kullanımda özellikle kırsal ve dağsal bölgelerde yaygın olarak içilmektedir. Halk tarafından evde basit düzeneklerle el yapımı olarakda üretilmektedir. Dünya yeşil çay üretiminde pek bilinmemektedir.
* Çin yeşil çayları:
o Gunpowder (GP)
o Imperial, Young Hyson (YH)
o Hyson o Twankay
o Hyson Skin
o Chunmee (CH)
o Sowmee (SW)
o Dust

7 Temmuz 2009 Salı

Kansere yeşil çay

Günde 4–5 fincan yeşil çay vücudu zırh gibi koruyor. Yüksek tansiyondan uykusuzluğa kadar birçok derde derman olan çaylar, doğru şekilde hazırlanmazsa zararlı etkileri ortaya çıkıyorGazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Farmokognozi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Sezik, bitkisel çayların alternatif içecek, koruyucu ve tedavi amaçlı olmak üzere üç grupta ele alındığını belirterek 'Bu çaylar gün boyu içilen çay ve kahvenin yerine sağlıklı bir içecek olarak değerlendiriliyor.

Çoğu kişi sabah çayından sonra artık, kuşburnu, elma, adaçayı bitkilerinden hazırlanan çayları tercih ediyor' dedi. Bitkisel çayların vücudun direncini artırarak hastalıklardan koruduğunu belirten Sezik, bu çayların tedavideki rolü hakkında bilgi verdi: 'Nezle, grip gibi günlük rahatsızlıkların yanında böbrek, karaciğer hastalıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıklarda da bitkisel çaylar yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak, kanser gibi çok ciddi hastalıkların tedavisinde bitkilerin çay halinde ilaç olarak kullanımı da görülmektedir. Bu yanlış ve hastanın sağlığını tehlikeye sokacak bir durumdur.'

Yeşil Çay Şekerlerlemesi

Japonya’da, yeşil çayın sağlığa yararlı özelliklerinden çocukların ve büyüme çağındaki gençlerin daha çok yararlanması için, gölge altında yetiştirilmiş taze çay sürgünlerinden elde etmiş oldukları yeşil çay sürgünlerinden Matcha (Tencha) olarak adlandırmış oldukları yeşil çay pudrasını kullanarak, ülkemizde ki sert şekerleme türü olan akide şekeri benzeri yeşil çay şekerlemesi üretimi yapılmaktadır. Şekerlemeler genel olarak, çeşitli yaş meyvelerin ve bazılarının kabuklarının veya kuru meyvelerin şekerle kaynatılmasıyla yapılmaktadır.Yeşil çay şekerlemesi, sert şekerlemelerden olup meyve aromalı ve kakao’lu şekerleme üretim hattında imal edilmektedir.