6 Temmuz 2009 Pazartesi

Yeşil Çay

Yeşil çay; Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir çaydır. Yeşil çay, siyah çayla aynı bitkiden "Camellia Sinensis" decade elde edilmesine rağmen; aralarındaki tek farklılık, işleme tekniğinden kaynaklanır. Yeşil çayın yaprakları, siyah çaya göre çok daha az işlem görür. Yeşil çay bitkisinin yaprakları, taze ve yeşil rengini kaybetmez. Siyah çay bir oksidasyona maruz kalırken, yeşil çay oksidasyona maruz kalmaz ve içerisindeki antioksidan maddelerin azalmasına karşı korunmuş olur (Referans15).

Her iki çayda da kafein bulunur, ancak yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür. Siyah çayın da, yeşil çayın da antioksidan özellikleri vardır, ancak daha az işlem gördüğü için yeşil çaydaki antioksidan miktarı daha fazladır.Yesil Çay – Camellia sinensis Eğer uzun yaşama konusunda bir yarışma olsaydı Japonlar, dünya şampiyonu olurdu! Japonlar, fazla sigara içtikleri halde diğer bütün uluslardan daha uzun ömre sahiptirler. Sırları nedir? Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’ daki bazı araştırmacılar, cevabı yeşil çayda arıyorlar. Yeşil çayda bulunan bazı maddelerin kansere ve kalp hastalığına karşı mücadele etmeye yardımcı olabileceğini ileri süren etkileyici bazı çalışmalar yapıyorlar (Referans12).

Yeşil çay, kateşin (catechin) adlı potansiyel olarak yararlı maddelerin zengin bir kaynağıdır. Çay işlenirken değerli kateşinlerin bir kısmını oksidasyon ile kaybeder (Siyah çay). Yeşil çay çok az prosese uğramıştır, bu yüzden siyah çaya oranla kateşinlerin çok büyük bir bölümünü barındırmayı sürdürür (Referans15).

Yeşil çayın kimyasal bileşimi, iklim, mevsim, tarımsal uygulamalar ve yaprağın yaşı (hasat edilen sürgünde yaprağın pozisyonu) ile ilgili olarak değişir.Yeşil çayın en önemli bileşenleri polifenoller özellikle EGCg’ dir.Yeşil çayın diğer bileşenleri, kafein, theanin (bir çeşit amino asit), vitaminler,organik asitler, polisakkaritler, protein, lignin, florid, mineraller’ dir. Son yıllarda, modern kimyanın ilerlemesiyle, yeşil çay bieşenleri analiz edilmiş ve yeşil çayın sağlığa etkileri, biimsel teyidi olan bir noktaya ulaşmıştır.

Yeşil çayın anti–kanserojen, kalbi koruyucu, damarları koruyucu ve anti–mikrobiyal aktivitelere sahip olduğu teyid edilmiştir. Sağlığa yararlarından dolayı yeşil çaya olan ilgi artmış ve gelişmiş ülkelerde yeşil çay tüketimi hızla artmaya başlamıştır.Yeşil çayın içeriğindeki polifenol genel adı verilen ve içerisinde önemli kateşinleri içeren grup antioksidan özellikten sorumludur.

Bunlardan EGCg Epigallocatechin gallate – epigallokateşin gallat) en önemli antioksidanlardan biridir. Polifenoller, içerisinde flavonoid ve kateşinlerin de bulunduğu geniş bir antioksidan grubudur. Yeşil çay demlenerek tüketildiği gibi artık şimdilerde ekstreleri paper veya kapsül formunda da tüketilebilmektedir. Normalde 1 fincan yeşil çay yaklaşık olarak 40–80 mg kafein içerirken, burada anlatılan ekstre (öz) kapsülleri 4 mg kafein içermektedir. Ayrıca bu kapsüller 200 mg EGCg içermektedirler. Dolayısıyla Yeşil çay ekstre kapsüllerimiz, hem kafeinden kaçınarak, hem de daha fazla EGCg tüketerek yeşil çayın faydalı etkilerinden yararlanmak isteyenlere özellikle önerilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder